Zoek
Sluit dit zoekvak.
Tour de Wallonie

Loïc Vliegen (2e) dicht bij succes voor zijn thuispubliek

Thuisrijder Loïc Vliegen was niet ver af van succes in het bijzijn van zijn supporters in Herve deze zondag in de tweede rit van de Ronde van Wallonië, die als koninginnenrit beschouwd werd.

Niet minder dan zeven gecategoriseerde hellingen moesten na de start in Verviers beklommen worden, waaronder de bekende Côte de La Redoute, die samen voor 2900 te overwinnen hoogtemeters zorgden.

Het was vanaf deze helling, op 56 kilometer van de finish, dat het Waalse team koos om de wedstrijd hard te maken. Lorenzo Rota nam het commando in het peloton in handen waarna hij samen met Vliegen in een groep van een vijftiental renners de sprong naar de twee overgebleven vroege vluchters kon maken.

De groep kwam nooit meer in zicht van het peloton en kon de ritzege betwisten. Vliegen zette een tegenaanval in op anderhalve kilometer van de finish en eindigde achter Lazkano, die voor hem vertrokken was en op de streep één seconde overhield.

Lorenzo Rota, die als zesde over de streep kwam, klimt naar de derde plaats in het voorlopige klassement, net voor zijn ploeggenoot Vliegen die op de vierde plaats staat. De twee mannen zijn staan respectievelijk 10 en 11 seconden achter de nieuwe leider Stannard.

« Vandaag was een dag waar ik lang naar uitgekeken heb, het is altijd bijzonder om over je trainingswegen te koersen. Op zo’n 37 kilometer van de finish, tijdens de beklimming van de Côte de Cornesse, wist ik dat het goed zat toen ik zag dat onder andere de leider Julian Alaphilippe in moelijkheden kwam. Ik voelde me namelijk nog goed en ook Lorenzo Rota had getoond dat hij bij de beteren was. Er werd veel aangevallen in de slotfase en Lazkano kon na een aanval op een vlak stuk een gat van een twintigtal seconden slaan. Dankzij mijn parcourskennis wist ik dat het tegenwind was op de Côte de José, het laatste ongecategoriseerd klimmetje op 3 kilometer van de finish. Ik wachtte dus tot net voor de top om mijn inspanning in te zetten. Ik wam heel snel dicht bij de leider, maar uiteindelijk had hij in de laatste rechte lijn nog genoeg in de benen om mij af te houden. Het was uiteraard een grote teleurstelling om hier op 300 meter van mijn ouderlijk huis en in het bijzijn van al mijn supporters zo dicht bij de overwinning te stranden. Maar er komen natuurlijk nog drie etappes en even veel kansen voor ons team. Dankzij ons sterk collectief staan Lorenzo en ik er ook goed voor in het klassement. »