Zoek
Sluit dit zoekvak.
Giro d'Italia

Biniam Girmay enkel door van der Poel vooraf gegaan

Bij zijn Grote Ronde debuut heeft Biniam Girmay Hailu deze vrijdag de witte trui van beste jongere veroverd in een sprint bergop in de openingsrit van de Ronde van Italië (2.UWT), waarbij hij enkel door Mathieu van der Poel vooraf gegaan werd. Na een eerder gezapige beginfase van de wedstrijd, waarin twee vluchters een maximale voorsprong van 11 minuten opbouwden, lanceerde het Belgische World Team de renner uit Eritrea in een bloedstollende finale naar deze indrukwekkende prestatie op de flanken van de klim naar Visegrád. Terwijl Biniam Girmay vanaf La Grande Partenza op het Heldenplein in Boedapest door zijn ploeggenoten beschermd werd, was het namelijk de Est Rein Taaramäe die er met een 115 kilometer lange inspanning op kop van de achtervolging voor zorgde dat een gegroepeerd peloton aan deze 5,5 kilometer lange slotklim (4,2%) begon. Door een hoog ritme op te leggen, neutraliseerden Loïc Vliegen en Lorenzo Rota tot in de laatste hectometers van de helling aanvalspogingen van verschillende renners en gaven ze Biniam Girmay de mogelijkheid om voor de overwinning te sprinten. Met een explosieve inspanning zette Biniam Girmay op 250 meter van de finish als eerste de sprint in om daarna zij aan zij met Mathieu van der Poel voor de eerste ritzege te strijden. Terwijl de Nederlander de roze trui veroverde, behaalde Girmay de witte jongerentrui, die hij deze zaterdag in de 9,2 kilometer lange vlakke en technische tijdrit door de straten van Boedapest zal dragen.

« Gisteren verraste het team me met nieuwe t-shirts met het opschrift « Veni, Vidi, Bini », dat onze ambitie om in deze Ronde van Italië een rit te winnen goed weergeeft. Van bij mijn eerste etappe in mijn eerste Grote Ronde kwam ik al erg dicht bij de zege en dat maakt me heel gelukkig. Ik won de witte jongerentrui aan het eind van een sterke collectieve prestatie en daarvoor wil ik iedereen bedanken. Zowel de staff, als Rein die de ontsnapping controleerde en mijn andere ploeggenoten die me vanaf de start in het peloton beschermden en de finale hard maakten. Het was echt een lastige sprint. Ik zette al op meer dan 250 meter van de finish aan en ging helemaal tot het uiterste. Mathieu van der Poel was de sterkste vandaag, maar er komen nog nieuwe kansen! »