Zoek
Sluit dit zoekvak.
Tour de Pologne

Hermans (10e): “Elke seconde is mooi meegenomen”

Van de vierde rit in de Ronde van Polen (2.UWT, 9-15/8) werd verwacht dat ze het klassement dooreen zou schudden. Niets was minder waar, want de renners in het peloton wachtten tot de slotkilomers richting de finish in Bukovina Resort om uit hun pijp te komen. Ze lijfden de laatste overblijvers van een vroege vlucht van vier renners slechts op deze slotklim in. In de beginfase van de wedstrijd maakte Quinten Hermans ook deel van de kopgroep. Maar de Belg liet zich na het winnen van de enige tussensprint van de dag weer door het peloton inlopen. Op de steile slotklim was op 3,5 kilometer van de finish Andrea Pasqualon één van de eerste aanvallers. Daarna leek het alsof Mikkel Honoré naar een solo overwinning zou rijden, maar Georg Zimmermann offerde zich op voor zijn ploegmaten en reed het gat met de koploper in de laatste hectometers dicht. Uiteindelijk was het na 160 kilometer wedstrijd de leider Joao Almeida die in de sprint bergop de sterkste was. Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux was collectief opnieuw sterk: Quinten Hermans finishte 10e met in zijn spoor Biniam Girmay Hailu. Dankzij de 19e plaats van Lorenzo Rota won het Belgische team voor de tweede keer deze week het ploegenklassement. Ook Taco van der Hoorn mocht opnieuw het podium op om een nieuwe tussensprint trui op te halen. Dankzij de gewonnen tussensprint en bijhorende bonificatieseconden klimt Quinten Hermans naar de 12e plaats in het voorlopige algemene klassement, iets lager dan Rota die 7e blijft.

De rit ging snel van start en het duurde even vooraleer de voornaamste ploegen de controle in handen namen. Ik reed dus attent voorin om eventueel met een belangrijke ontsnapping mee te gaan. Maar uiteindelijk maakte ik deel uit van een vroege vlucht van slechts vijf renners waarvan ik dacht dat er geen muziek in zat. Ik besloot om tot de tussensprint mee te werken en me daarna te laten uitzakken in het peloton. Door voor die sprint te gaan, kon ik ten eerste de leiderstrui van Taco veilig stellen en ten tweede enkele bonificatieseconden sprokkelen. Ik verloor ooit de Ronde van Wallonië met een verschil van 1 seconde, dus dit was mooi meegenomen. In de finale hadden we het plan om te anticiperen, maar uiteindelijk lag het tempo redelijk hoog en ook de tegenwind inspireerde ons niet om aan te vallen. De leiders in het klassement waren namelijk vastbesloten om de rit in een sprint te laten eindigen. We zijn al de hele week goed op dreef en willen dit tot deze zondag volhouden

Deze vrijdag is de laatste grote kans voor de klassementsrenners om voor de tijdrit tijdsverschillen te maken. Drie klimmen van eerste categorie liggen op het 173 kilometer lange parcours tussen Chochołów en Bielsko-Biała. Daar wacht na drie plaatselijke ronden opnieuw een aankomst bergop.