Zoek
Sluit dit zoekvak.
Tour de Wallonie

Teamwork & panache konden de sprint niet voorkomen

De renners vertrokken  voor etappe 4 van de Tour de Wallonie vanuit Neufchâteau (Luxemburg), voor een oversteek van 200 km richting Fleurus (Henegouwen). Quinten Hermans, die de roze trui droeg als leider van de tussensprints, vertrok voor de langste etappe als zesde in het algemeen klassement.

Ondanks de beklimmingen van de Saut des Sorcières, de Col du Sati en de Côte d’Orchimont in de eerste 40 kilometer, slaagde geen enkele ontsnapping erin zich los te maken van het peloton. De renners trokken vervolgens de provincie Namen binnen en het was kort na de tussensprint in Gedinne, op kilometer 70, dat Baptiste Planckaert en De Marchi (Israël) een kloof konden slaan en het peloton voorgoed konden verlaten.

In de zomerse hitte hield het tweetal een groot deel van de dag de weg open en profiteerde van een voorsprong van 6 minuten. Planckaert, voor de tweede keer tijdens deze Tour de Wallonie in de ontsnapping, kwam als eerste over de top van de Côte d’Agimont, op iets minder dan 100 kilometer van de finish, net voor de kloof begon weg te smelten door de tempowisseling van het peloton.

Kort na de Côte de Soulme, op precies 80 kilometer van de finish, zette Intermarché-Wanty-Gobert een collectieve tegenaanval in, in een poging om de gevestigde orde te doen kantelen. Quinten Hermans, Loïc Vliegen en Andrea Pasqualon voerden een groep van 15 renners aan die al snel de splitsing maakten op het leidende duo. Met Planckaert erbij namen vier vertegenwoordigers van de ploeg onder leiding van Valerio Piva en Jean-Marc Rossignon de leiding vooraan over en ontstond er paniek in het peloton.

De alliantie van verschillende ploegen die vastzaten door het manoeuvre, zorgde er echter voor dat de zaken 60 kilometer van het einde weer bij elkaar kwamen. De situatie in de wedstrijd veranderde opnieuw toen Vliegen, winnaar van de wedstrijd in 2019, zijn zet deed met 6 andere renners voor de eerste passage van de Côte du Petit Try. Ondanks hun goede samenwerking werden de mannen ook gegrepen op 18 kilometer van de finish.

Ondanks een laatste versnelling in de tweede passage van de Côte du Petit Try, op 10 kilometer van de finish, kwam de ritzege neer op een sprint tussen een vijftigtal mannen. Groenewegen (Jumbo) won, terwijl Quinten Hermans 15e werd. Hij blijft ook 6 in het algemeen klassement, aan de vooravond van de slotrit richting Quaregnon.